Rumakurusta tähtitaivaaseen

 
Yö saapuu.jpg
Kirjoittelua kynttilänvalossa.jpg
Vaarallinen lasku.jpg
Edu Kettunen.jpg

Saavun Rumakurun tuvalle juuri ennen pimeän laskeutumista tunturiin. Käyn täyttämässä kurun suulla olevasta purosta vesipulloni, kaivan rinkasta kruunukynttilän ja sytytän sen tuvan pöydälle. Ikkunan takaa sinisessä hämärässä näkyy juuri ja juuri Rumakurun jyrkkä profiili. Laitan kännystäni soimaan muutaman päivän aikaisemmin ilmestyneen Edu Kettusen uusimman albumin.

Reissumiehen jalka ei tänään, viidennelle etapille lähtiessä kulkenut ihan yhtä kevyesti kuin aikaisemmin. Maalikylillä vietettyjen mukavien päivien jälkeen ilmassa oli aistittavissa paitsi lähestyvää talvea, myös lievää haikeutta. 

Saanatunturi saikin jo viime viikolla ensilumen valkoisen verhonsa ja talvi tehnee tuloaan näillekin kulmille lähiviikkoina. Joku odottaa talven pakkasia ja lunta iloisen innoissaan, reissumies ehkäpä hieman epävarmana, onhan edellisestä sivakointikaudesta ehtinyt kulua tovi jos toinenkin. Odotettavissa lienee siis myös vaarallisia laskuja. 😉

Tapasin viikonloppuna vaeltajakaverin, jonka kanssa oli puhetta lähteä vielä tämän vuoden puolella käymään Yliperän suurtuntureilla Kilpisjärvellä. 100 päivän reissuni päättynee joulukuun alkupuolella, joten mahdollinen Kilpparin reissu osuisi jo kaamosaikaan.

Edu Kettusen uusimman levyn biisit ovat jälleen taattua EK-tavaraa. Hänelle tyypillinen, ajoittain jopa minimalistinen ilmaisu tuntuu kotoisalta ja toimivalta juuri nyt ja tässä: kynttilän valossa lähes seitsemänkymmentävuotiaassa autiotuvassa, ympärillä talveen valmistuva erämaa.

Hymähdän itsekseni, kun olen päässyt albumin toiseksi viimeiseen lauluun. Tuntuu kuin Edukin kehottaisi minua suuntaamaan talvella Käsivarren Lappiin. Hän maalaa sanoillaan jälleen kerran sellaisen maiseman, ettei vaihtoehtoja taida olla.

Jäämeren läheisyys
Tuntuu tuulen huminoissa
Mä venyttelen koipiani
Kilpisjärven yössä
Ja tähtikirkas taivas
Kiskoo Saanaa syvyyksiin

Ei kipua, ei ikävää
Vain tuo jääkylmä taivas
Tuo huimaava valo
Nuo etäisyydet päihdyttävät
Joita ei voi ymmärtää
Mutta yrittää voi

Edu Kettunen: Madonreikä -repriisi (Autioilla rannoilla, 2016)

 
Olli Järvenkylä