Hippikoulu

 

Rautavaaralla bussipysäkillä kyytiä odottanut liftaaja tuli juttelemaan. Nuori Sami näytti hyvin maanläheiseltä matkaajalta rinkkaa myöten täysvihreine asusteineen. Hän kutsui minut vanhan kyläkoulun hippikommuuniin Nurmeksen lähelle.

Omistaja Markku oli ostanut entisen Savikylän koulun viisi vuotta sitten, visiona muokata rakennus uuteen uskoon. Käyttötarkoituksena olisi jonkinlainen kaikille avoin monitoimikeskus, käsitöitä esittelevä ja kansanperinnettä vaaliva taide- ja kulttuuritalo. 

Toistaiseksi työt olivat vielä kovasti kesken, mutta kaikki matkaajat, hipit, taiteilijat ja muut mukavat ihmiset olivat vapaasti tervetulleita käymään tai jäämään talkoohenkisesti pidemmäksikin aikaa. Liftaaja-Sami oli asunut koululla pari kuukautta. Muita asukkaita ei sillä hetkellä ollut, joten mahduin hyvin yöpymään.

On jännä tavata maailmaa nähneitä ja avomielisiä tyyppejä, jotka ovat päättäneet elää omalla tyylillään tavallisuudesta poiketen. Hipit ovat rautaa, ja maailmanparantajia ei ole koskaan liikaa. Toivottavasti projekti saa tuulta purjeisiin ja voin joskus tulla ihailemaan residenssitaiteilijoiden tuotoksia.

Rautavaarantie 3, Nurmes.

 
Tomi Rantanen