Pieksämäki

 

Vastapainoa Varkaudelle:

Heräsin Pieksämäellä lintujen lauluun kauniin Kukkarojärven rannalta. Teltta oli kuivunut yön aikana. Aamupalaksi oli herkullista mysliä. Rullasin kaupunkiin, josta löytyi heti Tenhusen pyöräkorjaamo. Sain odottaessa uuden vaihdevaijerin, jarrujen korjauksen, öljyä lukkoon (pyörä oli ollut melkein kuukauden lukitsematta, koska lukko ei toiminut), sekä muuta apua ja neuvoja todella ystävällisellä palveluasenteella.

Söin kivassa pizzeriassa vatsan täyteen, juttelin mukavia torimyyjän kanssa, ja sain kenkäkaupastakin monoihin suihkauksen jotain hajuja poistavaa ainetta. Kaikki olivat hymyileviä ja ystävällisiä rähjäiselle, risupartaiselle ja (ainakin sinne kenkäkauppaan asti) etovan lemuavalle pyöräilijälle. Jatkoin matkaa auringonpaisteessa hyvillä mielin.

Okei. Tässä kohtaahan olisi tyypillistä päättää vaikka koko loppuelämän ajaksi, että Varkaus on surkea kaupunki ja Pieksämäki Suomen parhaita paikkoja asua. Vahvatkin mielipiteet muodostuvat helposti ja automaattisesti vähäisen tiedon perusteella. Mutta oikeasti minulla kävi vain yhdessä paikassa huono tuuri ja toisessa parempi. En tiedä kummastakaan kylästä juuri mitään, saati tarpeeksi antaakseni tuomioita tai yleisiä arvosanoja. Jätän siis tällä kertaa Varkauden tuomitsematta.

Eikä Pieksämäkikään ole täydellinen - kengät olivat yhä märät. Ja haisivat.

 
Tomi Rantanen