Lämpimät kolmisormihanskat talven pakkasiin

Ahkiot tunturilla.

Artikkeli on tehty kaupallisena yhteistyönä Addnature-verkkokaupan kanssa. Hanskat ovat silti kirjoittajan omat, hyviksi todetut ja jo toista Lapin talvea käytössä.


Vuosi sitten muutin pohjoisimpaan Lappiin opiskelemaan luontoalaa. Tiedossa oli, että viettäisimme paljon aikaa ulkona luonnossa, kaikkina eri vuodenaikoina. Suuren osan vuotta näin pohjoisessa on talvi ja lunta. Tänäkin vuonna lumi ja pakkaset saapuivat jo lokakuun puolivälissä ja arktista ihanuutta riittää huhti-toukokuun vaihteeseen. Pakkanen kipuaa normitalvenakin helposti kolmenkympin tietämille.

Etelästä Eskelisen bussilla tulleena kiinnitin erityistä huomiota talvivarusteisiin, sillä aikomukseni ei ollut kärvistellä pakkasen purtavana. Muun muassa lämpösaappaat, kelkkahaalari, karvahattu ja riittävän lämpimät rukkaset olivat hankintalistalla. Em. varusteet eivät ole halvimmasta päästä, varsinkin jos haluat pukea päällesi laadukkaita ja toimivia varusteita. Siksi kannattaakin harkita hetki, tehdä vertailua ja kuunnella muiden käyttäjien kokemuksia.

Hestran hanskat elementissään.

Pohdinnan ja kaverini käyttäjäpalautteen jälkeen päädyin Hestran hanskoihin. Halusin hanskat, jotka olisivat riittävän lämpimät myös motorisoidusti Lapin kairoissa liikuttaessa. Tämän seurauksena hylkäsin viisisormiset hanskat, jotka toimivat hyvin esim. hiihtäessä ja sorminäppäryyttä vaativassa puuhastelussa, mutta eivät ole riittävän lämpimät esimerkiksi moottorikelkalla liikuttaessa.

Hestran suosituimmat laskettelurukkaset ovat muhkean lämpimät ja riittävän pitkällä varrella varustetut, mutta päädyin silti Hestran Army Leather Heli Ski ”kolmisormeen”. Hanska on oikeastaan viisisormisen ja rukkasen välimalli, joka mahdollistaa peukaloetusormi-työskentelyn. Tästä on etua esimerkiksi moottorikelkalla tai läskipyörällä ajettaessa, kun joudut käyttämään vaihteita, jarru- ja kaasukahvoja.

Kelkkailua auringonlaskussa.

Hestran kolmisormihanskassa on myös riittävän pitkät varret ja niissä toimivat lumilukot. Ne ovat tarpeen esimerkiksi lumirakentamisessa, kun työskennellään irtolumessa. Tämä tuli omakohtaisesti todistettua, kun reilun parinkymmenen asteen pakkasessa rakensimme lumikammeja.

Irrotettavat karkuremmit joustavalla rannenauhalla nousevat arvoonsa kovalla tuulella tai avotunturissa toimiessa. Hanskojen hukkaaminen tunturin tuulessa voi käydä kohtalokkaaksi. Karkuremmien ansiosta voit vapaasti riisua hanskasi ja pudottaa ne käsistäsi esimerkiksi ruokatauolla tai termospulloa käsitellessä. Omat hanskani ovat sen verran reilut, että niiden alle mahtuvat helposti sormikkaat tai sormettomat.

 
Pilkki.jpg
 

Hanskojen varressa on reilun kokoiset metalliset renkaat karabiinihakoja varten. Niistä voit laittaa hanskat roikkumaan vaikkapa vyöllesi. Silloin ne eivät ole tiellä, mutta tarvittaessa heti saatavilla. Kuivaamista varten on hanskan etusormessa nahkalenkit, joista käsineet voi ripustaa vaikka narulle kamiinan yläpuolelle. Hanskojen kuivaamista helpottaa myös irrotettava sisävuori. Hanskat ovat veden- ja tuulenpitävät, mutta käsi pääsee ajoittain hikoamaan, vaikka päälikangas hengittääkin.

Hanskan kämmenpuoli on kyllästettyä, kestävää ja pehmeätä vuohennahkaa. Hanskojen mukana toimitetaan rasvaa, jota on hyvä käyttää varsinkin silloin, jos hanska pääsee toistuvasti kastumaan ja kuivumaan. Rasva auttaa pitämään nahan pehmeänä ja samalla pidentää hanskan käyttöikää. Nahkahanskojen kanssa pätee sama kuin nahkaisten vaellusjalkineiden kanssa. Mitä parempaa huolta jaksat niistä pitää, sen paremmin ja pitempään saat niiden hyvistä ominaisuuksista nauttia.

Kahvitauko.jpg

Hestran Army Leather Heli Ski ”kolmisormihanska” ei ole talvihanskojen edullisimmasta päästä, mutta laadukkaana ja hyvin hoidettuna ne kestävät kovaakin käyttöä jopa useita vuosia. Hestrat kädessä on kiivetty maailman korkeimmille vuorille. Itse olen ehtinyt vuoden aikana käyttää niitä ainakin moottorikelkkailussa, talvivaelluksella Koilliskairassa, läskipyörällä ajellessa, kalareissuilla jäisellä Inarilla ja talvileirillä Muotkan erämaassa. Hanskat ovat toimineet odotusten mukaisesti, enkä ainakaan vielä ole huomannut niissä epäkohtia.

Varsinkin jos postinumero sattuu olemaan 99910 eli asuinpaikka sijaitsee todella pohjoisessa, ja kaukana kaupallisista keskuksista, on toimiva verkkokauppa käytännössä ainoa järkevä tapa hankkia varusteita. Addnature - ulkoilijoiden verkkokaupan luotettavat ja nopeat toimitukset ovat palvelua, mitä luonnossa liikkuja osaa arvostaa.