Ledlenser MH10 - tehokas otsalamppu moneen käyttöön

Valonlähde on pimeässä retkeillessä erittäin tärkeä.

Artikkeli kirjoitettu kaupallisessa yhteistyössä Scandinavian Outdoor Storen kanssa. Teksti sisältää *-merkillä merkittyjä mainoslinkkejä, joiden kautta tilatuista tuotteista Reppuretki saa pienen komission auttamaan sivuston ylläpitämisessä.


Hyvä otsalamppu tai muu valonlähde on äärettömän tärkeä varuste retkeillessä. Varsinkin minunlaiselleni yökukkujalle ja revontulikuvaajalle. Olisin hukassa, jos otsalamppuni sammuisi sydäntalven pakkasilla kesken kuvausten. Myös retkipyöräillessä päädyn joskus polkemaan säkkipimeässä, jolloin lampun täytyy olla luotettavan lisäksi myös tehokas.

Olen käyttänyt * Ledlenser MH10 -otsalamppua jo muutaman vuoden, joten tämä arvostelu tulee kokemuksesta.

Ledlenser MH10.

VALOMÄÄRÄ JA AKUN KESTO

Ledlenserissä on kolme eri tehoasetusta. Matala teho teltan sisälle tai muuhun lähikäyttöön, medium-asetus jota yleensä käytän pyöräillessä tai hankalassa maastossa kävellessä, sekä kirkkain asetus niitä hetkiä varten kun täytyy oikeasti nähdä kauas. Valotehoa mitataan lumen-arvolla - mitä korkeampi luku sitä kirkkaampi valo. Tämä luonnollisesti vaikuttaa akun kestoon:

  • 600 lumenia - 150 metrin näkyvyys - 10 tuntia

  • 250 lumenia - 100 metrin näkyvyys - 15 tuntia

  • 10 lumenia - 20 metrin näkyvyys - 120 tuntia

Näin tehokas lamppu vaatii luonnollisesti hyvän virtalähteen. MH10:n mukana tulee 3400mAh USB-ladattava akku, joka riittää koko yöksi vaikka jostain ihmeen syystä haluaisitkin käyttää valoa täydellä teholla ilman taukoja. Itse saatan helposti polkea 2-3 yötä aamuun asti ilman tarvetta latailla välissä. Toki tällöin kun pysähdyn taukoilemaan tai kuvaamaan, vaihdan pienemmälle asetukselle tai sammutan koko valon.

Yleensä kuljen pyöräretkillä enemmän valoisaan aikaan, jolloin lampun lataamista ei tarvitse miettiä viikkoon tai kahteen. Ja sekin on helppo homma, kun mukana kulkee USB-varavirtalähde.

Akun kestosta kertonee jotain se, että kovasta käytöstä huolimatta olen vain yhden ainoan kerran nähnyt Ledlenserin varoittavan latauksen olevan vähissä! Silloin lamppu välähtää kolme kertaa ilmoittaakseen että käyttöaikaa ei ole enää paljoa jäljellä. Tällöin vaihdoin 250 lumenin teholta 10lm-asetukselle ja jatkoin leirini pystyttämistä vielä noin 40 minuuttia. En tiedä kuinka kauan tehoa olisi vielä riittänyt, koska tässä vaiheessa laitoin akun lataukseen ja menin nukkumaan.

Tähtien valossakin näkee joskus tarpeeksi hyvin.

MUITA OMINAISUUKSIA

MH10 on vedenkestävyydeltään IPX4-suojattu, mikä tarkoittaa että varuste kestää roiskeita kaikista suunnista. Olen käyttänyt sitä mm. kaatosateessa ilman ongelmia. Sukeltamiseen tämä ei sentään sovellu.

80%:n lataus kestää 3 tuntia ja täyteenlataus 6 tuntia. Akku on 18650-sarjaan kuuluva ja ongelmatilanteissa irrotettava ja vaihdettava.

Valokeilan leveys on säädettävissä lampun rengasta kiertämällä. Tämäkin on erityisen hyödyllinen ominaisuus kun täytyy nähdä kauas. Kerran leiripaikalla istuskellessa kuului kauempaa kummallisia ääniä, joiden aiheuttaja ei selvinnyt edes kirkkaimmalla asetuksella tähystellessä. Vasta kun kohdistin säätörenkaasta kaiken valon pienemmälle alueelle, näin valokeilassa viimein hölmistyneen lehmän.

Ledlenser MH10:llä on (akkua lukuunottamatta) viiden vuoden takuu, jota arvostan nykyään paljon. Liian moni firma myy - ja liian moni ihminen ostaa - halvinta mahdollista roskaa, joka päätyy kaatopaikalle tai ongelmajätteeksi alle vuodessa. Jos alkaa oikein ajattelemaan asiaa, on uskomatonta kuinka paljon rajallisista resursseistamme heitetään hukkaan siksi, että valmistamme ja kulutamme jatkuvasti mahdollisimman kestämätöntä roinaa ainoastaan heittääksemme ne pian pois käyttökelvottomina.

Tästäkin syystä Reppuretken arvosteluissa pyritään aina suosittelemaan vain kestäviä merkkejä ja varusteita.

Ledlenser MH10 poikupyörän valona.

HUONOT PUOLET

Näin tehokkaan ja pitkään kestävän akun varjopuoli on vääjäämättä koko. Akun kapasiteettihan on suoraan verrannollinen sen fyysiseen kokoon. Virtalähteen voi siirtää halutessaan sivulle, tai sen voi irrottaa pois pannalta vaikka takin huppuun tai repun olkaremmiin kiinni, pois hatun tai kypärän tieltä. Säädettävässä remmissä riittää tosin pituutta vaikka koko kypärän ympärille venytettynä. Kylmissä ja pimeissä tunneleissa polkiessa kiinnitän lampun tankolaukun ympärille, jotta höyrystyvä hengitykseni ei haittaa näköä.

250 ja 600 lumenin asetukset näyttävän käytännössä liian samoilta. En välttämättä aina edes tiedä kummalla olen kiertämättä kaikki asetukset läpi. Korkein asetus on minulla niin harvoin käytössä, että voisin hyvin elää myös ilman sitä.

Akkua ei tarvitse irrottaa latausta varten, mutta lamppua ei voi käyttää samalla kun USB-johto on kytkettynä. Tämä olisi hyödyllinen mahdollisuus joissakin tilanteissa. Siksi pidemmillä retkillä voi olla järkevää ladata hieman useammin kuin tarpeellista, jotta latausta ei varmasti tarvitse tehdä pimeässä pakon edessä.

MH10 ei tarjoa sisäänrakennettua punavalomoodia. Akussa on kiinni pieni punainen takavalo, ja paketissa tulee kiinnitettäviä värifilttereitä: punainen ja vihreä - en tiedä mihin jälkimmäistä käytetään. Tämä ei ole käytännöllinen ratkaisu mikäli on tarvetta vaihdella valkoisen ja punaisen välillä. (Punavalo on hyödyllinen siksi, että se ei haittaa pimeänäköä. Siksi mm. autojen takavalot ovat punaiset.) Itselleni tämä ei ole ongelma. Entisen lamppuni punaisessa valossa oli niin hankala nähdä mitään, että revontuliakin kuvatessa käytin mieluummin valkoista valoa himmeällä asetuksella. Pimeänäkö riittää kyllä täysin hyvin valokuvaukseen, kunhan välttää kirkkaimpia moodeja eikä tähtää valoa omiin tai jonkun muun silmiin.

Revontulikuvaus helpottuu jos mukana on kunnon otsalamppu.

YHTEENVETO

Ledlenser valmistaa erinomaisia otsalamppuja, ja MH10 on palvellut minua hyvin jo pitkään. Se sopii hyvin kaikkiin pääharrastuksiini: pyöräily, telttaretkeily ja valokuvaus. Viiden vuoden takuu (jonka voi vielä rekisteröimällä pidentää 7 vuoteen) kertoo paljon laadusta. Olen käyttänyt tätä otsalamppua jo neljä vuotta, parhaimmillaan päivittäin useita kuukausia putkeen, haastavissa olosuhteissa ja äärimmäisissä lämpötiloissa ilman ongelmia.

Jos tarvitset ehdottomasti punavalomoodin yhden napin painalluksen taakse, tai pienemmän lampun vain hyvin kevyeen käyttöön, MH10 ei välttämättä ole sinua varten. Kaikille muille retkeilijöille suosittelen tätä lämpimästi.

Lisätietoja löydät Ledlenserin omilta sivuilta tai * Scandinavian Outdoorista.