Sarviniemen päiväretkikohde Saimaalla

Taukopaikka Sarviniemen rannalla.

Etelä-Karjalan Taipalsaarella, Suur-Saimaan rannalla sijaitseva Sarviniemi sojottaa nimensä mukaisesti kohti vastarannan Kyläniemeä. Menneiden vuosikymmenten eloisa virkistysalue on viettänyt hiljaiseloa. Nyt Sarviniemestä rakennetaan laadukasta päiväretkikohdetta Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiön ja Saimaa Geoparkin toimesta.

Härkälintu toivottaa meidät tervetulleeksi selkäpiitä karmivalla laulullaan ja jostain kaukaa kuuluu jysähdys. Sarviniemen virkistysalueen naapurissa sijaitsevalla Puolustusvoimien ampuma-alueella on aktiivista toimintaa ympäri vuoden. Meneillään olevista harjoituksista tiedotetaan Sarviniemen infotauluissa.

Norppainfoa luontopolulla.

Maasotakoulun harjoitusalueella on ollut oma roolinsa nykyisen retkeilykohteen synnyssä. Lomaliiton lomakylä aloitti Sarviniemessä 1930-luvun lopulla ja sen toiminta lopetettiin kannattamattomana 2007. Tämän seurauksena lomakylän alue autioitui ja rakennukset ränsistyivät seuraavan vuosikymmenen aikana.

Tyhjentyneeseen alueeseen heräsi kotimaista ja ulkomaista kiinnostusta, mutta lopulta Sarviniemi päätyi valtion hallintaan. Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiö vuokrasi alueen Metsähallitukselta vuonna 2017 ja aloitti alueen kehittämisen. Mukana hankkeessa on muun muassa Taipalsaaren kunta ja Etelä-Karjalan Säästöpankkisäätiö. Rahoitusta on saatu myös Leader Länsi-Saimaalta.

Sarviniemestä kehitetään nimenomaan päiväretkikohdetta. Eri puolella aluetta sijaitsevat opastekyltit kieltävät selkeästi yöpymisen niin teltalla kuin matkailuvaunuilla ja -autoilla. Naapurissa sijaitseva Puolustusvoimien alue on merkitty näkyvästi sinivalkoisin raidoin isoihin mäntyihin.

Tämän rajan kanssa kannattaa olla tarkkana.

Alueella on retkeilty ja vietetty aikaa omatoimisesti myös lomakylän toiminnan aikana. Takavuosina nuorisoa kerääntyi juhannuksen viettoon Sarviniemen rannoille. Rannalla on myös edelleen Taipalsaaren kunnan venepaikkoja.

Sarviniemen kärkeä kiertää reitti, joka kapenee niemen kärkeä kohden. Leveimmillään männyn neulasten päällystämä ura on kohdassa, mistä on aikoinaan lähtenyt talvitie Saimaalle. Sarviniemestä on jäitä pitkin ajettu ainakin Puumalaan ja vastarannan Kyläniemeen.

Suuri Sarviniemi on osa toista Salpausselkää. Niemen kärkeen menevä polku kiertelee valtavia kiven lohkareita komeiden mäntyjen katveessa. Osa puista on niin paksuja, etteivät kädet yllä niiden ympäri. Alueella on nähtävissä jääkauden jälkiä.

Näiden kivien siirtämiseen on tarvittu valtavia vesimassoja.

Pohjoisen puoleisella rannalla on nuotiopaikka, josta aukeaa upea maisema Mäntysaarenselälle. Katoksessa oleva polttopuu on niin sanottua pitkää tavaraa ja rankapinon vierestä löytyvät saha ja kirves. Sarviniemen aivan terävimmässä kärjessä on penkki, mihin voi istuutua nauttimaan tuulen suhinasta tai vaikka seurata Kyläniemen edustan veneliikennettä.

Pidämme evästauon niemen eteläisellä, suojan puoleisella rannalla kevätauringosta nautiskellen. Parikin käpytikkaa naputtelee puita seuranamme. Mukana oleva etäkoululainen kiipeilee siirtolohkareelle ja tekee vesirajaan kivistä maataidetta. Luova ratkaisu koulutehtävään.

Etelärannan pohjukassa härkälinnulle tekee seuraa joutsenpari ja kalalokki. Uimarannalta löytyy muutama pukukoppi ja nuotiopaikka. Huhtikuun lopulla ranta on vielä autio, mutta voin kuvitella sen kuhisevan lapsiperheitä heinäkuussa. Ruokaa voi tehdä tai lämmittää viereisellä nuotiopaikalla.

Pehmeä kivisydän.
Pukukopit odottavat vielä uimakelejä.

Oma muistoni Sarviniemen uimarannasta on kesältä reilun parinkymmenen vuoden takaa. Meloin itsekseni Lappeenrannasta Mikkeliin ja yövyin tuolloin hiekalla. Oli upeaa herätä aikaisin aamulla peilityynen Saimaan rannalla, nauttia aamupala ja jatkaa kajakilla kohti länttä.

Sarviniemen virkistysalueella on useampi vessa ja jatkossa mahdollisesti myös sauna. Alueelle on par´aikaa rakenteilla katoksia retkeilijöiden käyttöön. Vierailumme aikaan valmiina oli infokatos, jonka opastaulut jakoivat tietoa Sarviniemestä ja Saimaa Geoparkista, jonka yksi kohteista Sarviniemi on. Virkistysalueen katoksille pääsee pysäköintipaikalta esteetöntä ”puupolkua” pitkin. Myös inva-wc löytyy alueelta.

Leiriytyminen ei tällä erää ole sallittua.

Infokatoksen seinällä esitellään myös Etelä-Karjalan pyöräilyreittejä. Edelliskesänä on kokeiltu lauttayhteyttä Sarviniemestä Puumalaan ja sen saaristoreitteihin. Pyörälautan ansiosta Etelä-Saimaan kiertäminen onnistuu polkupyörällä. Pyörälautta kulkee reittiä Sarviniemi-Kyläniemi-Lintusalo. Tätä täytyy lähteä kesällä kokeilemaan.

Sarviniemi soveltuu päiväretkikohteeksi koko perheelle. Etäisyydet ovat lyhyitä, maasto helppokulkuista ja palvelut tulevat löytymään keskitetysti uimarannan ympäriltä. Sarviniemi on varsin etäällä Lappeenrannan ja Taipalsaaren taajamista ja sinne pääsy edellyttää henkilöautoa. Tällaisen ajokortittoman retkeilijän lienee turha haaveilla Sarviniemeen kulkevasta julkisesta liikenteestä?