Reppuretki kansallispuistoon -kirja ja kaikki kansallispuistot yhdessä kesässä

Malliaukeama Reppuretki kansallispuistoon-kirjasta.

Reppuretki kansallispuistoon -kirjan joukkorahoituskampanja on alkanut! Tue kirjan kirjoittamista ostamalla omasi jo etukäteen. Saat erikoislahjaksi myös A3-kokoisen kartan Suomen kansallispuistoista, tai vaikka itse ottamasi valokuvan mukaan kirjaan.

Reppuretki-tiimi julkaisee keväällä 2022 uudenlaisen retkeily- ja kansallispuistokirjan, joka vie lukijan Suomen komeimpiin maisemiin. Olli Järvenkylän kirjoittama teos tarjoaa retkitarinoita sekä faktatietoa jokaisesta 41 kansallispuistosta - uusi Salla mukaanlukien - minun valokuvillani höystettynä. Saat siis lähdekirjan kansallispuistoihin, reissutarinan ja valokuvakirjan samalla kertaa!

Kansallispuistojen kattavien esittelyjen lisäksi kirjassa kerrotaan erilaisista tavoista liikkua luonnossa. Perinteisten reppu- ja rinkkaretkien, hiihtämisen ja melonnan ohella ääneen pääsevät bikepackingin, polkujuoksun, reppulauttailun ja muiden tuoreiden luontoliikuntamuotojen harrastajat.

Kirjassa esitellään retkeilijöiden ohella kansallispuistoissa työskenteleviä ihmisiä. Kaikkiaan yli 30 retkeilyn ja luontoalan ammattilaista ja harrastajaa jakaa kirjassa kokemuksiaan ja vinkkejä. Kirja opastaa ja kannustaa lukijaa vastuulliseen ja turvalliseen retkeilyyn, mikä on entistä tärkeämpää luonnossa liikkumisen yleistyessä. Kuvat ja tekstisisältö laajenevat kirjan ulkopuolelle videoihin ja podcasteihin QR-koodien avulla.

Koska olemme luonnon ystäviä, sitoudumme istuttamaan ensi keväänä yhden puun taimen jokaista tämän kampanjan kautta myytyä kirjaa kohti! Tämän lisäksi kirjan mukana voivat halukkaat lunastaa itselleen hiilijalanjälkeä entistä enemmän pienentävän lisäkompensaation.

Jokaisen kirjan mukana tukija saa ilmaisena bonuslahjana ennen julkaisemattoman kansallispuistokartan. Mainostoimisto Groteskin suunnittelema tyylikäs ja kestävälle paperille tulostettu kartta Suomen kansallispuistoista sopii niin seinälle kuin mukaan reissuunkin.

Kansallispuistojen kerääjät voivat merkata vaikka suoraan karttaan missä kaikissa ovat jo käyneet, tai missä järjestyksessä vierailut ovat tapahtuneet. Oi, kunpa tämä tai vastaava kartta olisi ollut mukana omalla Kaikki kansallispuistot pyörällä -retkelläni vuonna 2015, niin olisin voinut piirtää päälle vielä reitinkin.

A3-kokoisen kartan kääntöpuolelta löytyy hyödyllisiä vinkkejä ja linkkejä retkeilyn monipuoliseen maailmaan. Tuote ei ole myytävänä missään muualla, ja Mesenaattikampanjan tukijat saavat sen käsiinsä ensimmäisinä.

Kirjan ennakko-ostajat voivat ainutlaatuisena mahdollisuutena osallistua myös kirjan tekoon! Pienellä lisätuella voi nimittäin saada oman kansallispuistossa otetun valokuvan painetuksi kirjan sivuille. Tällaista tilaisuutta ei kovin usein tavalliselle harrastelijakuvaajalle tule, joten halusimme tarjota jotain ekstraa niille sivuston lukijoille, jotka tukevat kirjan kirjoittamista ja viimeistelytyötä.

Itsehän kuvaajana arvostan erityisesti niitä (valitettavan harvinaisia) kertoja, kun omia kuvia näkee fyysisessä muodossa lehdessä, kirjassa tai tauluksi printattuna. Valokuvan näkee ja kokee lopulta aivan toisella tavalla kun se on käsin koskettavissa eikä pelkkiä pikseleitä ruudulla. Tämän vuoksi kirjan tekeminen omilla valokuvilla on ollut siten erityisen hieno tilaisuus ja kokemus.

Viime kesänä sain siis taas kiertää kamerani kanssa kaikki kansallispuistot vähintään kerran, sekä ruskan ja syyskuvausten saavuttua monet vielä uudestaan. Tällä kertaa menopelinä oli auto eikä polkupyörä, mutta reissu oli silti alkukesän raastavine helteineen, sääskineen ja paarmoinen välillä varsin haastava. Säät sikäli suosivat projektiamme hämmästyttävän hyvin, että harmaita valokuvauksen kannalta vaikeita sadepäiviä ei tuntunut olevan kuin kourallinen koko kesänä.

Muutoksia kuuden vuoden takaiseen oli havaittavissa. Kävijämäärät olivat luonnollisesti nousseet edellisestä, mutta niin oli myös puistojen lukumäärä. Hossa ja uunituore Salla olivat itselleni uusia tuttavuuksia. Ollille, joka on rauhallisempi retkeilijä ja viihtyy yhdessäkin kansallispuistossa jopa 100 päivää kerrallaan, aiemmin näkemättömiä kansallispuistoja oli useita.

Suomen luonnon monimuotoisuus tuli siis jälleen koettua. +32C helteestä hyytäviin pakkasöihin. Lapin tuntureiden keskiyön auringosta vain revontulien ja tähtien valaisemiin iltoihin. Ukko-Kolin huipulta Kylmäpihlajan majakkasaarelle. Retki oli kontrasteja ja kauniita kokemuksia täynnä - toivottavasti ne tulevat myös näkymään kirjassa ja kuvissa.

Olli on viettänyt syystalven Ranskassa taiteilija-ateljeessa kynä sauhuten. Minä taas pohjoisen Inarin kaamoksessa valokuvia käsitellen. Töitä on vielä runsaasti edessä ennen kirjan julkaisua, joten mikäli kiinnostuit kansallispuisto-oppaastamme, suuntaa Mesenaattiin ja varaa omasi jo nyt! Kampanja päättyy 10.1. 2022.

[Reppuretki kansallispuistoon -kirjassa on noin 400 sivua, koko 170x210mm. Julkaisu keväällä 2022. Kirjan kustantaa Readme.fi.]