Tervetuloa saunaan – kassan kautta

Anterin sauna Urho Kekkosen kansallispuistossa.

Urho Kekkosen kansallispuiston vahvuuksia ovat upeat vaellusmaastot ja monipuolinen palvelutarjonta. Oman lisänsä puiston kasvavaan suosioon tuovat autio- ja varaustupien yhteydessä olevat saunat, jotka ovat kovassa käytössä varsinkin sesonkina. Tähän asti löylyttelijöitä ei ole pyydetty osallistumaan saunan lämmityskustannuksiin, mutta jatkossa saunamaksun voi hoitaa mobiililla.

Osassa retkeilyalueita ja retkisatamia on jo aikaisemmin ollut käytössä saunamaksu, joka on vaihdellut muutamasta kolikosta kymppiin. Nyt Metsähallituksen Luontopalvelut tuo saunamaksun myös maamme toiseksi suosituimpaan kansallispuistoon. Maksu tullee herättämään keskustelua puolesta ja vastaan. Kyse ei kuitenkaan ole siitä, että kansallispuistossa liikkumisesta tulisi maksullista. 

Kuuluuko tästä maksaa?

Henkilökohtaisesti kannatan saunamaksua, sillä se kohdistuu niihin vaeltajiin, jotka tätä upeaa mahdollisuutta käyttävät. 100 päivän reissullani Urho Kekkosen kansallispuistoon sain myös tutustua hieman tarkemmin puiston huoltoon. Vaikka luulin olevani asioista jotenkin perillä, yllätyin silti, kuinka paljon ja monipuolista työtä kansallispuiston henkilökunta tekee meidän luonnossa liikkujien eteen.

Tuona vuonna Urkki-puiston tulipaikoille ja tupiin tuotiin arviolta 650m3 polttopuuta. Kyse ei ole mistään ihan pienestä määrästä eikä operaatiosta. Sitä ehkä auttaa hahmottamaan, jos metrin pituisista haloista tehdään metrin korkuinen pino.

Laitetaan tämä metri x metri -pino polttopuuta kiertämään Helsingin olympiastadionin juoksurataa. Täysi ratakierros ei riitä, vaan tarvitaan vielä reilu puolikas päälle. Melkoinen määrä polttopuuta, joka pääsääntöisesti kuljetetaan moottorikelkoilla eri puolelle kansallispuistoa.

Saunan kuistilla istuessa on hyvä pohtia näitä asioita.

Kansallispuistoissa retkeilijöiden käytössä on merkityt reitit, erilaiset tuvat, kammit ja laavut. Keskelle erämaata sijaitseviin kohteisiin toimitetaan polttopuut sekä kaasut ja käymälät tyhjennetään säännöllisesti. Tämä kaikkien käytettävissä oleva palvelutarjonta herättää huomiota ja kiitollisuutta ulkomaisten retkeilijöiden keskuudessa. Meille suomalaisille se on ollut itsestäänselvyys?

Moni pitempien reissujen tekijöistä suunnittelee reittinsä siten, että jossain vaiheessa pääsee saunomaan vaelluspölyt ja -hiet itsestään. Osa retkeilijöistä jopa "kipaisee" Saariselän kulmilta kohti Luirojärveä maankuulun saunan houkuttelemana. Itsekin saunoin 100 päivän reissullani Anterissa, Tahvolla ja Luirolla. Fyysinen ja henkinen puhdistautuminen keskellä erämaata on sellainen elämys, mistä olen valmis maksamaan. Noin seitsemän euron kertamaksun (lapset alle 7 vuotta 4 euroa) voi suorittaa mobiilimaksuna tai kansallispuiston palvelupisteessä. Lue lisää kansallispuiston verkkosivulta.