Haaste puhtaan luonnon puolesta - World Cleanup Day 15.9.

Opiskelijavaellus Muotkatunturilla.

Kuvat: Olli Järvenkylä

Mikä asia saa miljoonat ihmiset liikkelle 150 maasta ympäri maailmaa samana päivänä? Puhdas luonto. Syyskuun 15. päivä on kansainvälinen roskienkeruupäivä eli World Cleanup Day. Reppuretki on mukana talkoissa, ja haastaa kaikki lukijansa mukaan - puhtaan luonnon puolesta.

Olli Järvenkylä ja Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu siistivät Muotkatunturin aluetta viikon kestävän vaelluksen aikana. 47 patikoijaa Mikkelistä, Saksasta ja Itävallasta matkaavat tunturissa kuudessa ryhmässä noukkien maastoon jääneitä roskia parempaan talteen. Opiskelijat vievät täydet roskasäkit tien viereen, josta Metsähallituksen luontopalvelut hakee ne edelleen jätehuoltoon.

Jokien ylitys roskasäkkien kanssa saattaa olla entistäkin haastavampaa.

Roskahaasteen tarkoituksena on herätellä luonnossa liikkuvia ihmisiä huomaamaan roskaaminen ja miettimään omaa toimintaansa luonnossa. Järkevintä on jo etukäteen vaikuttaa syntyvään jätteeseen ja kuljettaa sitä mahdollisimman vähän mukaan retkelle.

"Kymmenisen vuotta sitten toteutimme vastaavanlaisen roskien keruun Muotkalla ja saimme saaliiksi pari jätesäkillistä roskaa ja romua, säilyketölkeistä haulikon hylsyihin. Tölkit näyttävät nyt vähentyneen ja tilalle ovat tulleet alumiinifoliot, joita lähes kaikki retkiruokapakkaukset sisältävät. Erikoisin esine, minkä olen Muotkan maastoista löytänyt, taitaa olla vuoden 1952 yhden markan kolikko”, Olli kertoo.

World Cleanup Day alkoi 10 vuotta sitten Virosta, jossa 4% koko maan väestöstä otti osaa siivoustalkoisiin keräämällä ympäristöön laittomasti jätettyä roskaa. Hieno esimerkki inspiroi ja levisi pian kaikkialle. Nyt projekti on nopeimmiten kasvava kansalaisliike koko maailmassa. Lauantaina mukana on miljoonia ihmisiä 150 maassa.

Aavasta tunturierämaastakin saattaa löytyä vanhoja retkeilijöiden jättämiä roskia.

Monissa maissa roskaamisen ongelma on paljon suurempi kuin Suomessa. Muistan esimerkiksi Sri Lankasta uskomattomat määrät jätettä luonnossa ja teiden reunoilla. Junalla matkustaessa voi nähdä kuinka raiteita reunusti loputon määrä muovia, paperia, pulloja, ja muuta roskaa kymmenien ja satojen kilometrien matkalla. Roskat vain heitettiin ulos ikkunasta periaatteella “poissa silmistä, poissa mielestä”. Lapsia suorastaan kiellettiin noukkimasta karkkipapereita maasta roskakoriin.

Vaikka Suomessa tilanne on huomattavasti parempi, ei se tarkoita että työ olisi vähemmän tärkeää. Päinvastoin, sillä päämäärä roskattomasta ympäristöstä on sitäkin helpommin saavutettavissa. Valtaosa retkeilijöistä ymmärtää viedä luonnosta pois sen minkä sinne on kantanutkin, mutta hölmömpiäkin vielä löytyy. Huomenna voimme sekä muistuttaa roskattoman retkeilyn tärkeydestä, että korjata jo tapahtunutta vahinkoa.

Maailma ei parane puheilla, valokuvilla, tai Facebook-tykkäyksillä. Ainoastaan teoilla. Nyt on tarjolla tilaisuus kantaa kortensa kekoon - ja muovijäte roskikseen - joten otetaan kaikki Reppuretkessä haaste vastaan. Siivotaan Suomi yhdessä!