Varustelista: Mitä mukaan kesävaellukselle?

Reppu ja reissumies. Kun rinkka alkaa tuntua kivikasalta, on tauon paikka.

Pohjoisimmassa Suomessa talvi puskee päälle vielä ihan kunnolla ja kuukausitolkulla. Omat ajatukseni alkavat kuitenkin siirtyä jo kohti kesää ja sulan maan vaelluskautta. Toivottavasti kevät ei ole yhtä myöhäinen kuin viime vuonna, sillä olen suunnitellut aloittavani ensimmäisen vaellusreissuni kesäkuun puolivälissä.

Useimmiten vaellukseni ovat suuntautuneet Muotkalle tai Itä-Lapin erämaihin. Tällä kertaa yllätän itseni ja suuntaan kohti länsirajaa. Lennän kesäkuussa Rovaniemelle ja hyppään siellä Eskelisen Lapin Linjojen kyytiin kohti Hettaa. Tavoitteena on köpötellä Hetasta ainakin Pallakselle, ehkä jopa Ylläkselle asti.

Kartta Pallas-Yllästunturin kansallispuistoon.

Hetta-Pallas -reitti on todennäköisesti maamme vanhimpia merkittyjä vaellusreittejä. Olen tähän asti hieman vältellyt reitille lähtemistä, sillä varsinkin sesonkina se kerää sankoittain vaeltajia. Pallas-Yllästunturin kansallispuisto onkin kävijämäärältään maamme suosituin. Saapa nähdä, kuinka porukkaa on liikenteessä kesäkauden alussa. Pallas-Ylläkseltä kesäreissuni jatkuu mahdollisesti Kilpisjärvelle.

Kesäaikaan tapahtuvan vaelluksen varustelista ei kovin paljoa poikkea myöhemmin syksyllä tehtävästä vaellusreissusta.

Lämmintä vaatetta on syksyllä hieman enemmän mukana, mutta Lapin sää on tunnetusti ailahtelevainen ja kaikkeen tulee varautua. Kesälläkin. Tai ainakin se voi vaikuttaa vaellusmukavuuteesi.

Eteläisessä Suomessa kesä on jo täydessä vauhdissa, kun Lapissa vasta tunturikoivuun lehti puhkeaa, eikä uusi lumikaan ole harvinaisuus. Lämpötilan vaihtelut voivat olla suuria ja tapahtua nopeastikin. Kaverini kertoi viime kesän reissustaan Muotkalle, missä useita päiviä jatkunut kolmenkympin helle vaihtui yht'äkkiä alle kymmenen asteeseen ja jatkuvaan sateeseen.

Vaikka etelässä olisi jo kesä alkanut, Lapissa saa vielä odottaa vihreää väriä puihin.

Jokainen vaeltaja muokkaa itselleen sopivan varustelistan ja vaikka kevyempi rinkka selässä on mukavampi kulkea, liikaa ei kannata kesälläkään kyydistä karsia. Alla on hahmotelmani ensi kesäkuun reissuille. Todennäköisesti tulen tekemään pari erillistä, 4-5 päivän kestoista reissua tunturiin. Niiden välissä pääsen täydentämään esim. ruokatarvikkeita, joten kaikkea ei tarvitse pakata kerralla mukaan.

Keväällä on edessä uuden teltan hankinta. Samoin kantolaitteen valinta on vielä auki. Niiden selvittyä koepakkaan rinkkani muutaman kerran ja mietin vielä, jättääkö jotain pois vai täydennetäänkö kantamusta lisävarusteilla.

Leiripaikka nuotion kera joen rannassa.

Varusteluettelo alkukesän vaellukselle:

Isommat vaellusvarusteet

 • Savotta-rinkka
 • Rinkan sadesuoja
 • Päiväreppu
 • Teltta
 • Makuupussi
 • Makuualusta
 • Avaruushuopa
 • Vaellussauva kamerakiinnityksellä (monopod)
 • Kirves

Ruokailu

 • Ateriat
 • Välipalat
 • Juomapullo
 • Retkikeitin
 • Polttoaine
 • Puukko
 • Kuksa
 • Lautanen
 • Lusikkahaarukka
 • Tiskiharja ja -aine
Kuksalla on ikää jo yli 30 vuotta.

Pientä tarpeellista

 • Tulitikut
 • Sytytin
 • Ensiapupakkaus
 • Kartta
 • Kompassi
 • Otsalamppu
 • Korjausvälineet
 • Ompeluvälineet
 • Monitoimityökalu
 • Köysi
 • Pilli
 • Roskapussi
 • Vessapaperi
 • Muovisäkkejä
 • Hammasharja ja –tahna
 • Saippua
 • Lääkkeet
 • Pyyhe
 • Korvatulpat
 • Hyttyskarkote
 • Muistikirja ja kynä
 • Luottokortti, käteistä

Vaatteet

 • Alushousut
 • T-paitoja
 • Pitkähihainen paita
 • Pitkät alusvaatteet
 • Sukkia
 • Fleece
 • Vaellushousut
 • Kuorihousut
 • Hupullinen kuoritakki
 • Lämpötakki
 • Hattu
 • Putkihuivi
 • Pipo
 • Käsineet
 • Vaelluskengät
 • Säärystimet
 • Sandaalit
 • Shortsit
 • Kauluspaita (siviiliin)
Pitempi vaellus vaatii enemmän varusteita.

Elektroniikka

 • Matkapuhelin (samalla kamera)
 • GPS
 • Gopro-kamera
 • Mikrofonit
 • Vara-akkuja
 • Muistikortteja
 • Varavirtalähteitä
 • Kolmijalka
 • Reittisuunnitelma jätettynä kaverille