Metallia, muovia ja lasia tuotiin pois erämaasta

Alumiini ei pala nuotiossa vaikka kuinka yrittäisi.

Reppuretki ja Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun vaeltajat haastoivat kaikki luonnossa liikkujat keräämään luontoon kuulumattomia roskia ja esineitä. 15.9. vietettiin Maailman siivouspäivää, mutta hyvää luonnon puolesta voi tehdä vaikka joka päivä. Roskien dumppaaminen metsiin ja rannoille on ongelma monessa maassa. Luontoa pilaavia roskakasoja löytyy myös Suomesta. Roskia heitetään tienvarsille ja pahimmillaan luonnossa kulkijat jättävät leiripaikkansa siivottomaan kuntoon.

47 vaeltajaa, yhteensä kuusi ryhmää mikkeliläisiä, saksalaisia ja itävaltalaisia ammattikorkeakoulun opiskelijoita pakkasi roskapussit rinkkoihinsa maastoon lähtiessään. Ryhmät vaelsivat kuuden päivän aikaansa yhteensä noin 500 kilometriä Muotkatunturien erämaa-alueella. Elämyspedagogiikan ja erätaitojen opettelun ohessa opiskelijat keräsivät Pelto- ja Kiellajoen sekä Honkavuomien välisestä maastosta retkeilijöiden, kalastajien ja metsästäjien jättämiä roskia.

Aavaa erämaan panoraamaa taukopaikalla.
Mitä lie tässäkin ajateltu roskia jättäessä.

Nuotiopaikoilta löytyi esimerkiksi säilyke- ja oluttölkkejä, foliota, lasipulloja ja muovia. Suurin pois tuotu esine oli hylätty laavukangas ja pienin metallinen uistin. Yhteensä roskaa kertyi useita jätesäkillisiä. Metsähallituksen Lapin luontopalveluiden kenttäpäällikkö Alexander Kopf haki opiskelijoiden keräämät roskat parempaan talteen ja kertoi samalla luontopalveluiden tehtävistä.

- Olemme opiskelijoidemme kanssa vaeltaneet Muotkan erämaassa vuosikymmenien ajan. Haluamme jatkossakin päästä nauttimaan puhtaasta luonnosta. Siksi kannustammekin muutkin retkeilijät osallistumaan siivoustalkoisiin retkeilyalueilla ja kansallispuistoissa, kertoo lehtori Tommi Pantzar Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulusta. Pantzarin mukaan opiskelijat oli helppo saada mukaan tempaukseen.

Opiskelijaryhmä tunturivaelluksella.
Osa lopullisesta roskasaldosta.

Muotkatunturit on yksi maamme kahdestatoista erämaa-alueesta, joiden yhteispinta-ala on lähes 15 000 km². Erämaat ovat laajoja, asumattomia, tiettömiä ja lähes luonnontilaisia alueita. Ne on tarkoitus säilyttää sellaisina. Siksi vain perinteiset elinkeinot kuten metsästys, kalastus ja poronhoito ovat siellä mahdollisia. Erämaa-alueita hoitaa Metsähallitus.

“Muotkatunturin erämaa-alue on erämaista erämaisin: merkittyjä reittejä ei ole ja autiotupia on vähän. Muotkatunturin alueelle omaleimaisen ilmeen luovat kumpuilevat tunturit, kaunis Peltojärvi ja vuolaat joet. Erämaa on pääosin tunturikoivikoita ja tunturikankaita, mutta alueella esiintyy myös vanhoja mäntyvaltaisia metsiä sekä aapasoita.” (Luontoon.fi)

Ei sovi unohtaa että valtaosa luonnosta on puhdasta ja kaunista.

Olen kulkenut Muotkalla reilun 25 vuoden ajan ja alue on minulle erittäin rakas. Ihan yhtä mittavaan roskaamiseen kuin helpompipääsyisissä kansallispuistoissa en Muotkalla ole törmännyt. Silti täältäkin löytyy aina jotain mukaan poimittavaa. Roskien ennaltaehkäisy kannattaa aloittaa jo ennen vaellusta. Jätä turhat pakkaukset pois, käytä kestoastioita tai -pusseja. Vinkkejä ympäristöystävälliseen retkeilyyn löytyy luontoon.fi-sivustolta.

World Cleanup Day kokosi ihmiset ympäri maailman toimimaan puhtaamman ympäristön puolesta. Ympäristöä siivottiin samanaikaisesti 150 maassa. Reppuretki-sivustokin haastoi kaikki luonnossa kulkevat tuomaan pois omansa ja vähän muidenkin roskia mukanaan reppuretkiltä. Mukaan haasteeseen ovat lähteneet esimerkiksi JGradia Jämsän nuoriso- ja vapaa-ajanohjaajaopiskelijat, jotka suuntaavat Urho Kekkosen kansallispuistoon syyskuun lopulla osana luonto- ja elämystoiminnan opintojaan.