Mobiililla Lapin metsiin

Mobiilisovellus vie luontopolulle.

Aamu kajastaa vain ohuena viivana metsän takana. Pakkaan eväsleivät ja termarin reppuuni ja lähden pyörällä kohti ison tien vartta. Nelostie Kaamasessa on hiljainen kuuden maissa. Vain muutama rekka ohittaa minut. Maitoauto ajaa kohti pohjoista.

Eskelisen Lapin linjojen auto ilmestyy tien päähän pohjoisesta viettävään rinteeseen. Vilkku päälle ja kuski noukkii minut pysäkiltä minuutilleen aikataulun mukaan. Tänään suuntana on Rovaniemen Ounasvaara ja siellä mielenkiintoinen mobiililuontopolku. Bussilipun mukaan matkaa kertyy 352 kilometriä ja aikaa matkaan menee viitisen tuntia.

Eskelisen yöbussi pitkällä Lapin tiellä.

Juutuanjoen sillan ylittäessämme oranssi aurinko kurkistaa jo horisontin takaa sen verran, että sen säteet heijastuvat pilvistä ja värjäävät Alakosken veden hennon purppuraksi. Hotelli Inarin seinän näyttö kertoo lämpöasteita olevan kuusi. Inarista lähdön jälkeen torkahdan ja otan tunnin tirsat. Sen jälkeen onkin aika aamupalan; ruisleipää, kahvia ja mustikkakeittoa. Matka sujuu jouten ruskaisia maisemia ihaillen. Sodankylän kaurismäkeläisellä linja-autoasemalla on vartin jaloittelutauko.

Rovaniemelle saavumme aikataulun mukaan ja koulukaverini Susanna nappaa minut kyytiin linja-autoasemalta. Ajamme suoraan Ounasvaaralle, joka on paitsi Rovaniemen tunnettu urheilukeskus, myös ympärivuotinen ulkoilualue. Päiväretkikohteena Ounasvaara on ihanteellinen sen helpon saavutettavuuden takia, sillä kaupungin keskustasta ei ole sinne kuin kolmisen kilometriä.

Luontopolun alussa.

Ounasvaaran varsinainen luontopolku kiertää pitkin vaaran rinteitä. Reitin pituus on vaihtoehtoisesti noin 3,8 km tai 4,4 km, ja se on merkitty maastoon paaluilla. Opastauluissa kerrotaan peräpohjolan metsä- ja suotyypeistä, puulajeista, kasveista, kallio- ja maaperästä ja Rovaniemen historiasta.

Reitti on varustettu osin pitkospuilla. Puolessa välin on puhdasvetinen lähde ja laavu tulistelupaikkoineen. Ounasvaaran erikoisuus on myös talvikävelyreitti. Se tampataan moottorikelkalla talvikauden alussa kävelijöiden käyttöön. Polulla pääsee ihastelemaan talvisia kuusimetsiä ja Ounasvaaran huipun kalliomaisemia.

Puunrungon salaisia kirjoituksia.

Luontopolkujen aloituspisteellä Metsäinen jo kurkistaakin portin pielestä. Rovaniemen lisäksi mobiililuontopolku löytyy Lapista jo Sodankylästä ja Kemistä. Tulevaisuudessa niitä avataan myös Sallaan, Ylläkselle ja Inariin. Ja siksi olemmekin Susannan kanssa nyt Ounasvaaran metsissä. Tarkoituksenamme on tutustua luontopolun toteutukseen napapiirillä ja saada sieltä vinkkejä Inarin Juutuanjoen varteen avattavalle luontopolulle. Reitille tulevat rastit ja tehtävät olemme luvanneet toteuttaa osana luonto-ohjaajaopintojen maastorakentamisen tutkinnon osaa.

Metsäinen on maksuton mobiilipalvelu, josta löytyy ajantasainen metsätieto, -tapahtumat ja -sovellukset sekä mobiililuontopolut. Tietopankkiin on koottu perustietoa metsien hoidosta ja käytöstä. Tietopankin avulla on vaivatonta perehtyä suomalaiseen metsänhoitoon ja tarpeen tullen kerrata jo opittuja tietoja ja taitoja. Kalenterin avulla voi seurata Lapissa toteutettavia metsätapahtumia. Metsäinen-mobiilipalvelun takana ovat Suomen metsäkeskus, Suomen 4H-liitto ja Lapin ammattikorkeakoulu. Mobiilipalvelulla innostetaan metsänomistajia sekä lapsia ja nuoria astumaan älylaitteita ja digitalisaatiota hyödyntäen yhä syvemmälle metsiin ja metsätalouteen.

Metsäisen karttasovellus.

Ja yhä syvemmälle metsään menemme mekin. Napautamme toistaiseksi vain android-puhelimessa toimivan sovelluksen auki ja lähdemme kohti nuolen osoittamaa suuntaa. Sovelluksessa on karttapohja, josta näkee polun kartalla ja oman sijaintinsa polulla liikkuessa. Luontopolulle asetetut pisteet avautuvat puhelimeen kun polulla saapuu tehtäväalueelle. Piste voi olla esimerkiksi tehtävä tai tietoisku. Polkua ei ole merkitty maastoon, mutta polun alkuun voidaan tehdä tietokyltti polusta, kuten Ounasvaaralla on tehty. Alkuun olemme hieman ymmällämme, pitäisikö meidän seurata vain kartassa olevaa nuolta vai maastossa kiemurtelevaa luontopolkua, jonka varrella mobiililuontopolun pisteet ilmeisesti pääsääntöisesti ovat. Kännykän näytöllä reitti esitetään suorinta tietä pisteiden välillä.

Saavuttuamme reittipisteen alueelle, aukeaa mobiilisovelluksessa kyseisen pisteen materiaali. Sijainnista riippuen tarjolla on metsätietoutta, jokamiehen oikeuksia ja luonnon tuntemusta. Osa materiaalista on informatiivista ja osassa on kuvamateriaalia. Tehtävät voivat olla esimerkiksi monivalintaisia kysymyksiä tai jopa fyysisiä tehtäviä.

Aina ei tarvitse mennä pää kolmantena jalkana, vaan mobiililuontopolulla voi myös rauhoittua ja nauttia luonnosta. Tällainen tehtävä on esimerkiksi pysähtyminen ja istahtaminen lähteen äärelle. Kouralla voi kaapaista raikasta vettä ja samalla kuunnella ja haistella ympäröivää luontoa.

Vesilähteellä.

Ounasvaaran mobiililuontopolku on noin 3,5 kilometrin mittainen ja se sisältää 12 rastipistettä. Välillä istahdamme suon laitaan nauttimaan aurinkoisesta syyspäivästä, samalla pohtien Inarin valmisteilla olevaa luontopolkua. Lopulta, pienen harhailun jälkeen mobiilisovellus ilmoittaa meidän saapuneen takaisin luontopolun lähtöpisteeseen. Aikaa mobiililuontopolun kiertämiseen meiltä meni vajaa pari tuntia. Luontopolun tehtävät eivät kaikki ole helpoimmasta päästä, emmekä saa läheskään täysiä pisteitä.

Paluumatkalla takaisin Inariin käymme lävitse kokemuksiamme Ounasvaaran mobiililuontopolusta. Osaa Rovanimen tehtävistä aiomme soveltaa Juutuanjoen rannalla, mutta mukaan haluamme lisää esimerkiksi saamelaisalueen ominaispiirteisiin liittyviä tehtäviä. Toiveissa olisi mieluummin enemmän toiminnallisuutta ja aistien käyttöä, kuin pitkiä infotekstejä.

Luonnon syksyistä väriä.

Värikkään kirjavat ruskamaisemat vaihtuvat matkan edetessä ja illan pimetessä upeisiin iltaruskon loimotuksiin läntisessä taivaanrannassa. Ajamme halki tekojärvien ja aapasoiden. Huokaus jos toinenkin kuuluu etupenkiltä taivaanrannan maalailua seuratessa. Kynttiläkuusikot jäävät Tankavaaraan ja nousemme Saariselän tuntureille. Ivalon ohitettuamme alkaa olla jo lähes pimeää, mutta oikealla puolella erottuu vielä suuri sininen, Inarijärvi. ”Yö on tummansininen, tummansininen seuralainen, me ollaan kaksi kulkijaa”, laulaa J. Karjalainen sopivasti auton kaiuttimessa.

Mobiililuontopolku avataan Inarin Juutuanjoen varrella keväällä 2019.