Monien mahdollisuuksien Vanhankylänniemi

Auringonlasku

Useimmilla suomalaisilla kaupungeilla on keskusta-alueidensa lähettyvillä kohde, joka on kaupunkilaistensa erityisessä suosiossa virkistysalueena. Rovaniemellä on Ounasvaara, Lappeenrannassa Myllysaari ja helsinkiläisillä Suomenlinna.

Järvenpääläisten oma lähivirkistyskohde on Vanhankylänniemi, jonka monipuolisuus hakee vertaistaan. Kaupungin keskustasta matkaa ei ole kuin kolmisen kilometriä ja alue on saavutettavissa myös julkisella liikenteellä. Kesäaikaan Vanhiksen vierailun voi liittää Tuusulanjärveä kiertävään hop on hop off -teemareitteihin. Reppuretki julkaisi artikkelin Luonnon helmaan -teemareitistä viime kesänä.

Eteenpäin, sano polkija lumessa.

Vanhiksen, kuten paikalliset paikkaa kutsuvat, ehdoton valtti on alueen sijainnin lisäksi monipuolinen tarjonta. Tuusulanjärveen työntyvällä niemellä on upeita luonto- ja kulttuurikohteita sekä monipuolisia harrastusmahdollisuuksia. Monet paikalliset yhdistykset ja urheiluseurat ovat löytäneet tukikohtansa vehreältä niemeltä. Alueella on luonnonmuistomerkkejä ja neljän kilometrin mittainen luontopolku.

Harmaan sumuisena talvipäivänä kesäisten aktiviteettien harrastuspaikat lepäävät lumipeitteen alla. Sekä Tuusulanjärven Purjehtijoiden että Tuusmelojien tukikohdat ovat tyhjillään. Matalasta ja sameasta vedestä huolimatta Tuusulanjärvi on vilkas veneilykohde ja satoja soutuveneitä on vedetty rannalle, talvehtimaan köli kohti taivasta. Laiturit aisoineen töröttävät valkoisen lumen pinnala kuin kalaruodot.

Venelaituri talvikunnossa.

Melojien naapurissa sijaitsee myös Järvenpään Retkeilijöiden toimintapaikka, Tammiranta. Takavuosina Vanhiksessa viuhuivat nuoletkin, sillä paikallisten jousiampujien ulkorata sijaitsi niemellä. Tänä päivänä ilmassa lentävät enää liitokiekot. Yhdeksänväyläinen Frisbeegolf -rata kiertää alueen niittyjä ja metsiä.

Kyläpytinki

Alue on Vanhankylän kartanon entisiä maita, mikä edelleen näkyy ympäristössä. Kartanon entisessä päärakennuksessa on ollut ravintolatoimintaa ja sen vieressä leirintäalue mökkeineen. Tällä hetkellä Vanhankylän kartanossa ei ole toimintaa. Viereisessä Pytingin puodissa paikalliset kädentaitajat myyvät tuotteitaan ja järjestävät näyttelyitä.

Kartanon päärakennukselle johtaa upea, massiivisten tammien reunustama tie. Puut on suojeltu merkittävinä luonnon muistomerkkeinä. Luontopolun varrelta löytyy myös suojeltu, iso mänty jonka oksistosta löytyy tikkojen ”kerrostalo”. Päärakennukselta luontopolku nousee kalliokedolle jonka laidalla nököttää myöhemmin paikalle tuotu puinen tuulimylly. Alkuperäisiä kartanon rakennuksia sen sijaan ovat muonamiesten punamultaiset talot, jotka häviävät lumisten puiden joukkoon. Taloissa toimivat mm. Tuusulanjärven Urheilukalastajat ja veteraanijärjestöt.

Tuulimylly.
Järvenpään ratsastusseura.

Aikoinaan kartanon mailla ovat laiduntaneet kotieläimet, jotka ovat pitäneet myös maisemaa avoimena. Talvisena päivänä aitauksissa on Järvenpään Ratsastusseuran hevosia loimet niskassaan. Hetken tuijottelemme toisiamme kunnes jatkamme matkaa. Kesällä olen nähnyt myös pienen lammaslauman maiseman hoitotöissä.

Luontopolku sivuaa myös Taiteilijakoti Villa Kokkosta. Alvar Aallon suunnittelema säveltäjä Joonas Kokkosen koti valmistui 50 vuotta sitten. Villa Kokkonen on avannut ovensa yleisölle ja siellä järjestetään myös tapahtumia. Kohde on suosittu erityisesti Alvar Aallon seuraajien keskuudessa.

Oksisto.

Vielä suurempia kävijämääriä Vanhankylänniemeen vetää vuosittain kesä-heinäkuun vaihteessa järjestettävä Puistoblues. Vuodesta 1978 järjestetty rytmimusiikin juhla kokoaa ihmiset piknikille niemen nurmelle ja nauttimaan blues-musiikista. Täysin talkoohengellä järjestetty festivaali on yksi Euroopan pitkäikäisimmistä.

Nyt festarialue viettää talvista hiljaiseloa, kuten lähes koko muukin Vanhankyläniemi. Kevään edetessä toiminta vilkastuu ja kesän korvalla alue täyttyy auringon palvojista, onkijoista, kulttuuri- ja liikuntaharrastajista sekä luonnosta nautiskelijoista. Nyt oikaisen Järvenpään keskustaan vievälle luistelu- ja hiihtoradalle, joka kiertää Tuusulanjärven jäällä.