Pakkasretki

Talven ensimmäiset kunnon pakkaset saapuivat tuoden mukanaan aurinkoisen sään. Suuntasimme päiväretkelle läheiselle Muuratjärvelle. Päijänteeseen vetensä laskeva Muuratjärvi on meille tuttu monilta retkiltä. Monet hyvät retket olemme tehneet sekä kesällä että talvella.

Aurinkoinen pakkassää järvellä.

 

Melkolailla tasan kaksi vuotta sitten retkiluistelimme samalla järvellä yhtä hienossa säässä kuin nyt. Sillä kertaa saimme nauttia revontulten loimuista sekä upeasta kuutamosta. Huikea reissu!

 

 Tällä kertaa luistimet saivat jäädä kotiin sillä luonto oli saanut paksun lumipeitteen uudenvuodeaattona alkaneista pyryistä. Lunta oli kertynyt jäälle paikoittain melko paljonkin, mikä teki kävelemisestä ajoittain hidasta. Sukset olisivat olleet parempi tapa liikkua. Tuulen kinostamista rantapenkoista lunta löytyi jopa puolenmetrin verran. Kova tuuli oli myös luonut järven jäälle upeita kuvioita.

Tuulen tekemät taideteokset.

 

Järven selälle emme vielä uskalla, vaan kuljemme rantojen läheisyydessä. Auringon jo laskiessa mailleen saavumme niemenkärkeen johon päätämme jäädä keittelemään teetä ja istuskelemaan iltaa. Teemme tulet rannan tuntumaan. Risukeitin on kätevä kapistus, varsinkin kesällä, mutta kylmänä pakkaspäivänä mikään ei vedä vertoja kunnon nuotiolle.

Nuotio jäällä.

 

Lämmittävän nuotion vierestä seurailemme auringonlaskun synnyttämiä pehmeitä oranssin pastellinsävyjä ja hiljalleen hämärtyvää talvista järvimaisemaa. Järvenselällä hiljalleen lipuva usva tekee maisemasta entistäkin kauniimman ja seesteisemmän.

 Vaikka olemme vain muutaman kilometrin päässä vilkkaasta nelostiestä on silti hyvin hiljaista ja rauhallista. Vain nuotion rätinä sekä jään etäinen paukahtelu rikkovat täydellisen hiljaisuuden.

Nuotio pakkassäässä.

 

Kuvailen vielä hetken auringonlaskun viimeistä punaista kajoa ennen kuin värit katoavat yön tummansiniseen hämärään. Pakkaamme tavarat kasaan ja suuntaamme kohti kotia. Tähdet loistavat jo taivaalla kirkkaasti välkehtien. Pakkanenkin on kiristynyt -19 asteeseen. Hieno ilta. Aina ei tarvitse tehdä pitkää vaellusta saadakseen hienoja kokemuksia tai löytääkseen upeita paikkoja. Joskus vähemmän on enemmän.

Sumua järvenselällä.