Lettuja ja lumikenkiä Inarilla

Lumikengillä laavulle tulistelemaan.

Kaamos on katkennut muutama päivä aikaisemmin Inarissa. Auringon nousun ja laskun väliin tosin aikaa jää vasta melkein tunti, ruhtinaalliset 58 minuuttia. Valoisaa riittää toki hieman pitempään. Metsätien varressa, melko tarkalleen Ivalon ja Inarin kirkonkylän puolivälissä, laitamme lumikengät jalkaan ja heitämme reput selkään. Siirrymme tieltä metsän puolelle ja lähdemme hiljalleen nousemaan lumisen vaaran rinnettä. Tarjolla on minulle harvinaista herkkua, sillä olen ainoana asiakkaana opastetulla lumikenkäretkellä. Harvoin pääsen niin sanotusti yhtä valmiiseen pöytään kuin tänään. Eräopas ja luontoyrittäjä Juha Laitinen on luvannut viedä minut yrityksensä laavulle, joka sijaitsee Inarijärven rantaan laskevan vaaran rinteessä.

Forrest Gamp Lapland tarjoaa laadukkaita, turvallisia ja yksilöllisiä luontoelämyksiä pohjoisimmassa Lapissa. Yrityksen kotitukikohta sijaitsee Suomen halkaisevan nelostien läheisyydessä ja muutaman minuutin ajomatkan päässä Ivalon lentokentältä. Yrityksen palvelut saavutat helposti, tulit pohjoiseen omalla autolla, julkisella liikenteellä tai lentäen. Autottomat omatoimimatkailijat, kuten minut, noudetaan tarvittaessa ja kuljetetaan elämysretken lähtöpaikkaan.

Vähäluminenkin talvi näyttää Inarissa silti oikealta talvelta.

Forrest Gamp Lapland räätälöi sinulle sopivat aktiviteetit niin sulan maan ajalle kuin talveen. Yrityksellä on myös Suomen pohjoisin Tentsile-leiri. Siellä halukkaat pääsevät nukkumaan puissa riippuvissa teltoissa, kesällä yöttömän yön auringon ja syksymmällä revontulitaivaan alla. Lue lisää puuteltoista. Talvella Juha Laitinen vie asiakkaansa nauttimaan Lapin lumisista maisemista. Erämaan täydellisestä rauhasta ja hiljaisuudesta pääset nauttimaan Kessissä sijaitsevalla eräkämpälle.

Talven lyhyempiä retkiä tehdään Inarijärven maisemiin. Lumikenkäleirin lisäksi Forrest Gamp Laplandilla on talvikalastusta varten pieni tukikohta järven rannassa. Juomustusretkellä asiakkaat pääsevät kokemaan verkkoja jopa puolen metrin paksuisen jään alta. Tyypillisin saalis Inarilta on siikaa ja rautua, toisinaan taimentakin. Kalastusretken saaliita ja tarinoita ihmetellään porontaljoilla laavussa, lämmittävän tulen äärellä. Asiakkailla on myös mahdollisuus kokeilla pilkkimistä Inarijärvellä.

Lumikenkäretki räätälöidään asiakkaiden mukaan. Tänään reittimme on toiveestani hieman normaalia lyhyempi. Lunta on (onneksi) huomattavasti vähemmän kuin viime talvena, jolloin sitä oli pitkälti toista metriä. Puuterilunta on kuitenkin niin paljon, että liikkuminen lumikengillä onnistuu paremmin kuin jalan. Oppaani Juha pysähtyy rinteessä ja osoittaa lumessa näkyvää jälkijonoa. Kärppä on ollut liikkeellä ravintoa etsimässä. Hieman ylempänä on kettu pitänyt kaamospitojaan, syystä tai toisesta suuren männyn alla on teputeltu oikein urakalla.

Vaaran laelta näkee kauas lyhyen valoisan hetken aikana.

Kierrämme vaaran jyrkimmän kohdan ja nousemme vanhojen aihkimäntyjen keskelle. Jykevimmät niistä ovat tuijotelleet isolle Inarille satoja vuosia, osa ehkä puolen tuhattakin. Kilpikaarnaiset puiden kyljet ovat huurteisia ja oksilla on edelleen lunta muutaman päivän takaisen lumisateen jäljiltä.

Ylhäällä vaaran rinteessä, lumisten puiden keskellä on puolilaavu, mistä avautuu upea maisema kauas Inarijärvelle. Pilvessä ollut taivas alkaa kirkastua ja saa hieman väriäkin auringon vetäytyessä taivaanrannan taakse. Kuvailen maisemaa ja Juha sytyttää laavuun tulet. Ilman täyttää tervaksen mahtava tuoksu. Savu on lähes mustaa ja poikkeaa sekä värinsä että tuoksunsa osalta koivutulista. Kuuma tervasliekki nuoleskelee kettingissä roikkuvaa mustakylkistä kahvipannua.

Laavu metsän keskellä on oiva paikka tulistelulle.
Nuotioherkkuja asiantuntemuksella.

Oppaani touhuaa nuotiolla persoonallinen karvareuhka päässään. Hän kaivaa laavun nurkasta paistinpannun ja alkaa paistaa lettuja. Ensimmäinen lätty käännetään heittämällä ja rapeareunainen räiskäle päätyy lautaselleni. Kasaan päälle viime kesän hilloja ja Juha viimeistelee annoksen kermavaahdolla. Kuksassa kuumaa kahvia, lautasella herkkulettu ja takamuksen alla lämmin porontalja. Edessä aukeaa upea näkymä Inarille ja nuotio lämmittää. Voiko enempää toivoa hämärtyvään iltaan?

Opas ja karvareuhka.

Nautimme santsiannokset kaikessa rauhassa hiipuvaa hiillosta tuijotellen. Pimeys laskeutuu maisemaan ja pakkanen kiristyy. Otsalamput päässä lähdemme takaisin lumikuorrutettuun metsään. Forrest Gamp Laplandin kotitukikohdassa meitä odottaa lämmin sauna ja edellispäivänä Inarista pyydetyt siiat ja raudut. Tämä elämää on.