Retkipyöräilyopas osa 2: Miten suunnitella pyöräretki?

Hyvä leiripaikka on kaiken A ja O.

Retkipyöräily on parasta mitä ihminen voi yksin tehdä. Tässä sarjassa kerron rakkaasta harrastuksestani ja annan vinkkejä pyörämatkojen suunnitteluun ja toteuttamiseen. Osa 1: Miksi lähteä pyöräretkelle

Osa 2: Suunnittelu

On monta tapaa suunnitella pyöräretki. Jotkut lähtevät vain matkaan täysin vailla päämäärää ja kääntyvät risteyksissä minne tuuli vie, kun taas eräskin pakkomielteisempi selvitti jopa WC-pysähdysten paikat ennen lähtöä. Minä jätän mieluiten tarkan reitin päättämättä ja merkkaan korkeintaan Google Mapsiin kiinnostavia luontokohteita, joissa saatan käydä.

Retken valmistelu on sinällään oma nautintonsa ja kukin tekee sen pääasiassa itse haluamallaan tavalla. Mutta joitakin yleisvinkkejä on silti mahdollista antaa. Joka tapauksessa hyvästäkin suunnitelmasta kannattaa olla valmis luopumaan. Usein parhaat seikkailut tapahtuvat, kun on avoin viime hetken muutoksiin.

Joskus on pakko kääntyä takaisinkin.

Jokaisen yöpymispaikan päättämistä etukäteen en suosittele. Vaikka tästä saattaa saada tietynlaisen turvallisuudentunteen, käytännössä pakko edetä tietty määrä kilometrejä aiheuttaa vain stressiä. Matkalla voi tapahtua kaikenlaista, fillarin hajoamisesta lamauttavaan vastatuuleen. Tai vaikka kaikki menisikin ilman ongelmia ja löytää maailman parhaan paikan pysähtyä, kuinka tympeää olisi joutua jatkamaan seuraavana aamuna vain koska suunnitelma niin käskee? Minusta retkipyöräilyn tarkoitus on nauttia sen tuomasta vapaudesta, eikä vain mennä aikataulun mukaan kuten bussilastillinen turisteja.

Ehdottomasti tärkein vinkki, jonka voin antaa: Varaa retkellesi runsaasti ylimääräistä aikaa.

Kerta toisensa jälkeen näen tien päällä ja nettikeskusteluissa kuinka suurin kärsimysten aiheuttaja on ajan puute. On pakko puskea 100km vastatuuleen tai vesisateeseen jotta ehtii Nordkappiin. Pakko painaa ennätyspitkiä päiviä, koska tekniset ongelmat viivyttivät aikataulua. Pakko kammeta väkisin rasitusvammoista huolimatta, koska suunnitelmaan ei sisältynyt lainkaan lepoa.

Hyvälle paikalle kannattaa jäädä vaikka pidemmäksi aikaa.

Ajan kanssa kaikki on helpompaa. Huono keli ei ole ongelma jos voi yksinkertaisesti jäädä laavulle odottamaan poutaa tai myötätuulta. Sykeröllä oleva takakiekko ei haittaa jos voi nauttia pari päivää paikallisesta ruoasta varaosia odotellessa. Väsynyt kroppakin kaipaa välillä lepoa. Miksi pitää kiirettä kun on lomalla?

Okei, helppohan se on puhua ajasta kun on vuosia tai kuukausia käytettävissä, eikö? Entä lyhyemmät retket? Sama periaate pätee. Muutaman päivän retketkin kannattaa tehdä joustaviksi vähentämällä polkemisen määrää. Mikäli suunnitelmassa ei ole lisätilaa, ei sitä voi myöhemmin täyttääkään asioilla, joita ei vielä ennen lähtöä osannut ennakoida.

Tästä eteenpäin kaikki on helpompaa.

Itse reittiä pohtiessa, joko ennalta tai tien päältä, Google Maps on edelleen hyödyllinen vaikka ohjaakin joskus teille tietymättömille. Kannattaa ottaa huomioon satelliittikuvat pienempien teiden kokoa ja kuntoa arvioidessa. Varsinkin reittivaihtoehtojen korkeuseroja on hyvä tutkia, jottei tule kovin ikäviä yllätyksiä raskaalla kuormalla. Varalta on hyvä olla esimerkiksi Osmand-sovellus, johon voi ladata vaikka koko Suomen kartan, jolloin suunnistus ei vaadi nettiyhteyttä.

Jotkut suosivat navigointiin perinteisiä versioita. Tällöin kartat voi ostaa tai tulostaa ennalta. Henkilökohtaisesti en ole koskaan ollut paperin ystävä, vaan päätin joskus ennen ensimmäistä retkeäni säästää karttoihin uppoavat rahat ja siirtyä mieluummin älypuhelinaikaan. En ole katunut päätöstä.

Laavu.org on kotimaassa pyöräillessä loistava palvelu, josta löytyy tuhansia ilmaisia leiripaikkoja. Vaikka matkaan aina oman majoituksen kanssa, valitsen silti usein yöpaikaksi laavun tai kodan. Yleensä ne on rakennettu kauniille paikalle, josta löytyy uimismahdollisuus, polttopuita sekä katos itselle ja varusteille mikäli sää yltyy pahaksi. Toki telttakin kestää vettä, mutta vuorokauden sateen jälkeen alkaa tuntua melko ahtaalta. Laavulle saattaa myös hyvällä tuurilla saada samanhenkisiä retkeilijöitä kaveriksi iltanuotiolle.

Aamuaurinko löytää tiensä usvaiseen metsään.

Suurin osa retken valmisteluihin tarvittavasta ajasta kuluu kuitenkin helposti varusteita pohtiessa, ainakin ensimmäisille retkille lähtiessä. Varusteiden valinnasta ja hankinnasta voikin varomattomana saada aikaan loputtoman suon, joka pahimmillaan viivyttää jopa matkaan lähtöä. Seuraavassa osassa yritän helpottaa valintoja omilla kokemuksilla ja vinkeilläni.